A Kaptár a felvidéki magyar keresztény, zömében katolikus fiatalok közössége, amely 2015-ben alakult meg, amikor a KIK-es (Keresztény Ifjúsági Közösségek) családtábor fiataljaiként eldöntöttük, hogy szervezünk egy saját ifitábort. Hamar kiderült számunkra, hogy az eredetileg kétéventi megrendezésre szánt táborunkra nagy igény van, így 2017-től már évente szervezzük meg azt, egyre csak sokasodó létszámmal, mely a kezdeti 40-ről mára 150 fősre gyarapodott. Közösségünk tagjainak száma mára eléri a 250 főt. Célunk az, hogy minden (elsősorban) felvidéki fiatalhoz eljussunk, s a hitet, mint értékrendünk egyik alapkövét terjesszük, s elvigyük az evangéliumot a lehető legtöbb emberhez. Meg szeretnénk mutatni, hogy a hit, a kereszténység nem elavult, nem unalmas, nem csak időseknek való, hanem élő, éltető, erőt, örömöt és megnyugvást adó, főleg akkor, amikor egy ilyen közösségbe tartozhat az ember.

A nyári táborunkon kívül később elkezdtünk több évközi programot is szervezni, melyekkel szintén építeni próbáljuk ifjúsági közösségünk egységét. Ezek közé tartozik a Kaptár-bál, a nagyböjti kiscsoportos beszélgetések (online formában), a Leltár-nap (amelyen a résztvevőknek az eszükre és ügyességükre is szüksége van, mivel különböző feladatokat kell megoldaniuk, miközben sportolnak is), a magyarországi Ez az a nap!-on vagy Forrásponton, illetve egyéb vallási eseményeken való közös részvétel (mint például a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus vagy az Ifjúsági Világtalálkozók) ezenkívül vannak délutáni kávézások, rövidebb összejövetelek, de közös sítúrát, illetve hétvégi lelkigyakorlatokat is tervezünk szervezni a jövőben. Az online térben is támogatjuk egymást, például együtt várjuk adventben a Karácsonyt, a KöFi, tehát könyv és filmajánló keretein belül segítjük egymást, de podcastünk is van, amelyben havi szinten adunk valami lelki fröccsöt a Kaptárosoknak.

A legfontosabb programunkhoz, a táborhoz visszatérve: Idén hetedik alkalommal szervezzük meg a sokszínű programokkal teli nyári táborunkat. Az első táborunk Péliszentföldkereszten, Magyarországon volt, aztán 2 évig Nagyszombat mellett, Planinkán voltunk. Mivel ezt a helyet kinőttük, újra Magyarországon, de ezúttal a Duna egyik szigetén, Szigetmonostoron próbáltunk szerencsét, majd az utóbbi két évben Győrújbaráton voltunk. Helyszínünk idén újra Felvidéken, Nyitra mellett, Alsóbodokon lesz. Idei témánk a Tükörkép, amely egy önismereti témát takar. Hogy egy kis betekintést nyújtsunk, miben is lehet része egy táborozónak:

A tábor folyamán minden nap van egy főelőadás, kiscsoportos beszélgetés, szentmise, fakultációk (ezek kisebb előadások, egy időben három, világi és vallási témában egyaránt, amik közül a táborozó saját tetszése szerint választhat szabadon), továbbá van esti evangelizáció, ahol általában tanúságtételt hallhatunk ismertebb közéleti személyektől (volt már nálunk Fábry Kornél atya, Hodász András atya, Dr. Csókay András, Dr. Fodor Réka/Afréka, a 777 blog szerkesztői és még sokan mások), éjszakai szentségimádás stb. Hogy ne csak a keresztény oldalát nézzük, természetesen a sport sem maradhat ki: röpi, foci, méta, kosárlabda, éjszakai frizbi, ringó, pingpong, csocsó, tenisz, Spartan, túra, de amikor a helyszín lehetővé tette, úsztunk és sárkányhajócskáztunk is. A reggelt egyébként reggeli zenés dicsőítéssel, közös imával vagy reggeli tornával kezdjük – már aki szeretné –, a programok alatt és utánuk az táborozók leginkább a Nektárban tartózkodnak, ahol csapolt kofola, forró csoki, kávé, Nutellás vagy zsíros kenyér, illetve egyéb harapnivaló várja őket. A Nektár a kötetlen beszélgetések és társasjátékok színtere. Mindezek mellett a vakrandi, élő könyvtár, a táncest vagy a tábortűz szintén a tábor elengedhetetlen részét képezik.

Összegezve a tábor és a közösség egy olyan hely és közeg, ahol lelkileg feltöltődhetsz, esetleges kérdéseidre választ kaphatsz, és tényleg sok jó fej, új barátra tehetsz szert felvidék majdnem minden szegletéből. Magyarországról, illetve Erdélyből vagy Délvidékről, de még Csehországból és Ausztriából is találkozhatsz egy-két fiatallal, ami plusz élmény lehet számodra.

Hogy ne csak szavakkal mutassuk be, van egy rövid reklámvideónk is, amit szeretnék megmutatni.

Mindenkit szeretettel várunk.