A Kaptár a felvidéki magyar keresztény, zömében katolikus fiatalok közössége, amely 2015-ben alakult meg. Ez volt az az év, amikor a KIK-es (Keresztény Ifjúsági Közösségek) családtábor fiataljai eldöntötték, hogy szerveznek egy saját ifitábort. Hamar kiderült, hogy az eredetileg kétéventi megrendezésre szánt táborunkra nagy igény van, így 2017-től már évente szervezzük meg. Az érdeklődők száma minden évben növekszik – míg az első táborban 40 fiatal volt, mára ez a szám ötszörösére nőtt, tehát 200 körül mozog. Közösségünk tagjainak száma ma már eléri a 350 főt. Célunk az, hogy minden (de nem csak) felvidéki fiatalhoz eljussunk, az Istenbe vetett hitet, mint értékrendünk egyik alapkövét terjesszük, s elvigyük az evangéliumot a lehető legtöbb emberhez. Meg szeretnénk mutatni, hogy a hit, a kereszténység nem elavult, nem unalmas, nem csak időseknek való, hanem napjainkban is lehet attraktív és élő, örömöt és megnyugvást adó. Itt megtapasztalhatja az ember a közösség erejét és azt az érzést, hogy tartozhat valahová. Biztatást és megerősítést is kaphat, hogy fiatal hívőként nincs egyedül, a hitét nem kell szégyellnie. Szeretnénk eszközként jelen lenni az egyház számára is, hogy a papok munkáját is segítsük ezzel.

Éppen ezért a nyári táborunkon kívül aztán több évközi program szervezésével kezdtük még inkább elősegíteni közösségünk egységét. Ezek közé tartozik a Kaptár-bál, a Kaptár lelki hétvége, a Leltár-nap (ügyességi és logikai játékok sporttal egybekötve), a közös dicsőítő alkalmak a Kaptár Band Juniorral és a különböző eseményeken való csoportos részvétel (a magyarországi Ez az a nap!, Forráspont, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, Ifjúsági Világtalálkozó stb.). A jövőben más eseményeket is tervezünk szervezni, például közös sítúrát, Nektár-napot (társasjátékozás forró csoki, kávé, csapolt Kofola és más finomságok mellett), a házaspároknak pedig házas hétvégét. Az online térben is támogatjuk egymást. Az egyik legmegerősítőbb platformunk az Imacsoport, ahová bárki leírhatja imaszándékát, illetve a heti szinten megtartott szerdai ima és beszélgetés. Maga a Kaptár Team hétfő esténként imádkozik a közösségért, a táborunkért és minden eseményünkért. Együtt várjuk továbbá adventben a Karácsonyt, a nagyböjti kiscsoportos beszélgetéseken a Húsvétra készülünk, továbbá a KöFi (könyv- és filmajánló) által is próbáljuk segíteni egymást. Podcastünk is van, amelyben két- vagy háromhavi szinten adunk valami lelki fröccsöt a Kaptárosoknak. A fiataljainknak pár éve abban is segítünk, hogy a lakhelyükhöz közel találjanak egy közösséget.

A központi eseményünkhöz, a táborhoz visszatérve, az idei már a kilencedik lesz. Az első táborunk Péliszentföldkereszten, Magyarországon volt, aztán 2 évig Felvidéken voltunk Nagyszombat mellett, Planinkán. Mivel ezt a helyet kinőttük, újra Magyarországon, de ezúttal a Duna egyik szigetén, Szigetmonostoron próbáltunk szerencsét, ezt követően két tábort Győrújbaráton szerveztünk. 2022-ben találtunk egy nagyon ígéretes helyszínt Felvidéken, így a Nyitra melletti Alsóbodokon táboroztunk. A létszám újra nőtt, így tavaly kénytelenek voltunk tovább vándorolni. A magyar tenger mellett, Balatonszemesen kötöttünk ki, ahol a víz nyújtotta lehetőségek új programokat kínáltak ezzel még sokszínűbbé téve táborunkat. Idén újra sokat keresgéltünk, míg a választásunk végül a Szombatelyhez közeli Velem község Novákfalva nevű táborhelyére esett, és már alig várjuk, hogy augusztus 27–31. között újra találkozzon a közösség. Ha még nem voltál a Kaptárban, bár szóban, szeretnénk kis betekintést nyújtani, miben is lehet része egy táborozónak:

A reggeleket rövidebb zenés dicsőítéssel, közös imával vagy zenés tornával kezdjük – már aki szeretné. A reggeli után van egy főelőadás, kiscsoportos beszélgetés, szentmise, ebéd után pedig fakultációk (ezek kisebb előadások, egy időben három, világi és vallási témában egyaránt, amik közül a táborozó saját tetszése szerint választhat szabadon). Ezután következik a sport: röpi, foci, méta, kosárlabda, ringó, pingpong, csocsó, tenisz, Spartan, túra, de amikor a helyszín lehetővé tette, úsztunk és sárkányhajóztunk is. Miután kellemesen elfáradtunk, a vacsora után esti evangelizáció következik, ahol általában tanúságtételt hallhatunk ismertebb közéleti személyektől (volt már nálunk Fábry Kornél atya, aki ma már püspök, Dr. Csókay András, Dr. Fodor Réka (Afréka), a 777 blog szerkesztői és még sokan mások). Mindezek után jön a kikapcsolódás: társasozás, vakrandi, táncest, tábortűz, éjszakai frizbi stb.. A tábor elengedhetetlen részét képezi az egész éjszakai szentségimádás, amely az erre kialakított imaszobában van, amely a tábor teljes időtartama alatt várja az elcsendesedni és Istennel való beszélgetésre vágyó táborozókat. Aki gyónni szeretne, a nap folyamán ezt szinte bármikor megteheti a táborban résztvevő atyáknál. Érdemes megemlíteni szintén a tábor teljes időtartama alatt működő élő könyvtárunkat, amelyből a táborozók hangoskönyvet hallhatnak egy élő személytől különböző témákban. A programok között és után a táborozók leginkább a Nektárban tartózkodnak, ahol csapolt Kofola, forró csoki, kávé, Nutellás vagy zsíros kenyér, illetve más harapnivalók várják őket. A Nektár a kötetlen beszélgetések és társasjátékok színtere.

Összegezve a tábor és a közösség egy olyan hely és közeg, ahol lelkileg feltöltődhetsz, esetleges kérdéseidre választ kaphatsz, és tényleg sok jó fej, új barátra tehetsz szert Felvidék majdnem minden szegletéből. Ha ez nem lenne elég, Magyarországról, illetve Erdélyből vagy Délvidékről, de még Csehországból és Ausztriából is találkozhatsz egy-két fiatallal, ami plusz élmény lehet számodra.

Mindenkit szeretettel várunk.